Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел е заявил, че на неформалната среща на върха на лидерите на ЕС не е постигнато споразумение за разпределението на ръководните длъжности в европейските институции.

"Това е добра възможност за обмен на мнения, като се вземат предвид резултатите от изборите (за Европейски парламент) и подготовката на официалното заседание на Европейския съвет, което ще се проведе следващата седмица тук в Брюксел. Имаше добър разговор. Мисля, че вървим в правилната посока, но от предната вечер на този етап няма споразумение", е заявил Мишел пред журналисти.

Той е добавил, че политическите партии са направили своите предложения и, че лидерите на ЕС ще трябва да вземат две решения през юни, едното е свързано със следващия институционален цикъл, като се вземат предвид резултатите от изборите за ЕП, а другото решение е свързано със стратегически важни решения за ЕС.

Преди неформалната среща на лидерите на ЕС на 17 юни вечерта Financial Times съобщи, като се позова на източници, че лидерите на ЕС планират да подкрепят кандидатурата на Урсула фон дер Лайен за втори петгодишен мандат като председател на Европейската комисия.