Русия и Украйна атакуваха взаимно позициите си в Източна Украйна в петък без никакви признаци, че ще спазват 36-часово примирие, наредено едностранно от руския президент Владимир Путин за отбелязване на православната Коледа в региона, информира Reuters.

В петък сутринта - Бъдни вечер за руснаци и много украинци - руски снаряди удариха Краматорск, украински град близо до фронтовата линия в индустриалния регион Донецк“, съобщи кметът на града.

"Краматорск е под обстрел. Стойте в убежища“, написа в социалните мрежи Александър Гончаренко. Той не даде подробности за щетите.

Кремъл нареди примирието да започне в 12:00 ч., без да уточнява за коя часова зона става дума.

В изненадващо съобщение в последната минута в четвъртък Путин едностранно нареди на войските си да спазват примирие от петък, за да преминат през руската православна Бъдни вечер и Коледа, ход, който беше отхвърлен като трик от Украйна и нейните съюзници.

Украинският президент Володимир Зеленски отхвърли незабавно идеята, заявявайки, че целта е да се спре напредването на украинските сили в Донецк и по-широкия източен регион на Донбас и да се привлекат повече от силите на Москва.

"Сега те искат да използват Коледа като прикритие, макар и за кратко, за да спрат настъплението на нашите момчета в Донбас и да приближат оборудването, боеприпасите и мобилизираните войски до нашите позиции“, каза Зеленски във видеообръщението си в четвъртък вечер.

Военният генерален щаб на Украйна каза, че неговите войници са отблъснали множество руски атаки през изминалия ден, като Москва се е съсредоточила върху опитите си да превземе градове в Донецк, включително Бахмут, където се водят най-тежките битки през последните седмици.

"Врагът съсредоточава основните си усилия върху опити за установяване на контрол над Донецка област“ без успех, се казва в изявление на Генералния щаб, добавяйки, че Украйна и Русия са нанесли множество въздушни удари през последния ден.

Президентът на САЩ Джо Байдън предположи, че предложението на Путин за прекратяване на огъня е признак на отчаяние. "Мисля, че се опитва да вдиша малко кислород“, каза той пред репортери в Белия дом.

Руският посланик във Вашингтон Анатолий Антонов отговори във Фейсбук, казвайки: "Вашингтон е готов да се бие с нас "до последния украинец“.

Дмитрий Полянски, ръководител на постоянната мисия на Русия в ООН, написа в Туитър, че реакцията на Украйна е "още едно напомняне с кого се бием в #Украйна – безмилостни националистически престъпници, които... нямат уважение към свещените неща“.