Дипломати, представляващи няколко източноевропейски държави в Париж, са направили демарш в понеделник заради неотдавнашните изявления на държавния глава на Франция Еманюел Макрон относно гаранции за сигурност за Русия в новата европейска архитектура за сигурност, съобщава Reuters, позовавайки се на дипломатически източници.

Според събеседниците на агенцията представители на Чешката република, както и на Латвия, Литва, Полша, Словакия и Естония са предали в понеделник писмен демарш на Дирекцията за континентална Европа на френското външно министерство. Агенцията обаче разполага с официално потвърждение на тази информация.

Съобщава се, че миналата седмица проектодокументът е бил предаден от представители на Чехия в столиците на други страни от ЕС. Според Reuters той критикува идеята за преговори с Руската федерация по въпросите на европейската сигурност, тъй като Москва е демонстрирала, че целта й в този диалог е да раздели и отслаби Европа.

По-рано в интервю за телевизионния канал TF1 след посещението си в САЩ Макрон заяви, че бъдещата архитектура на европейската сигурност трябва да осигури гаранции за Русия. Според него този въпрос ще бъде част от дискусиите за мир, така че "трябва да помислим как Франция и ЕС могат да защитят своите съюзници и в същото време да осигурят на Руската федерация гаранции за сигурност в момента, когато се върнат в маса за преговори“. В същото време Макрон подчерта, че не вижда военни варианти за разрешаване на украинския конфликт и каза, че единственият изход от тази ситуация е чрез преговори.

Изявлението на Макрон предизвика негативни реакции от представители на украинските власти, както и в балтийските страни и други европейски държави.

На 5 декември Върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел призова да не се бърза с обсъждането на гаранции за сигурност на Русия и подчерта, че необходимо да се обсъдят преди всичко гаранции за сигурност на Украйна.