"Някои западни политици ни предупреждават. Те смятат, че трябва напълно да се откажем от усилията да си върнем Крим. Но ви уверявам, че връзката между Крим и Украйна е много силна, тя продължава още от казашките времена и нищо няма да промени това“,заяви за PAP Тамил Ташева, постоянен представител на украинския президент на полуострова.

"Те твърдят, че Крим наистина може да бъде върнат, но потенциалните последици ще бъдат огромни, както за жителите на полуострова, така и за Украйна като цяло. Те смятат, че трябва напълно да се откажем от опитите да го върнем ", заявява Ташева.

Според нея Русия няма да използва тактически ядрени оръжия и руският президент Владимир Путин трябва да разбере, че за него това е точката от която "няма връщане и разрушаването на цялата система, която той престъпно изгради в окупираните територии".

"Освободихме Херсон преди половин година и нищо не се случи, въпреки че според Москва това беше така нареченото нарушение на териториалната цялост на Русия. Според ядрената доктрина на Путин те трябваше незабавно да използват тактическо ядрено оръжие“, добавя Ташева.

Тя не е пожела да разкрие имената на политиците, за които говори. Тя е добавила, че в момента няма точна дата, когато въоръжените сили на Украйна ще освободят полуострова, но "вероятно ще е в близко бъдеще“.