Във вторник Северна Корея направи рядко споменаване, че има хора, които не са гласували за лидера Ким Чен Ун на следните избори, въпреки че анализаторите го отхвърлиха като опит да се изобрази образ на нормално общество, вместо да сигнализира за някакво значимо увеличаване на правата в авторитарната държава, предава Reuters.

Корейската народнодемократична република (КНДР) има едно от най-силно контролираните общества в света, като лидерът Ким Чен Ун е обвинен в използване на система на патронаж и репресии, за да запази абсолютната си власт.

Отчитайки резултатите от неделните избори за депутати в регионалните народни събрания, държавните медии на Севера съобщиха, че 0,09 процента и 0,13 процента са гласували съответно против избраните кандидати за провинциалните и градските съвети.

"Сред гласоподавателите, участвали в гласуването, 99,91 процента са гласували за кандидатите за депутати в провинциалните народни събрания... (и) 99,87 процента са гласували за кандидати за депутати в градските и окръжните народни събрания“, съобщи държавната информационна агенция КЦНА.

Парламентът и регионалните съвети на Севера служат като гумен печат на управляващата Работническа партия, като техните избори обикновено регистрират над 99% избирателна активност.

Изборите този месец бележат първия път, когато Северна Корея споменава гласове на несъгласие в местните избори от 60-те години на миналия век, казва служител в министерството на обединението на Южна Корея, отговарящ за отношенията със Севера.

Провеждани на всеки четири години, последните регионални избори бяха и първите избори, откакто Северна Корея преразгледа изборния си закон през август, за да позволи множество кандидати.

"Представянето на по-демократично общество, особено в сравнение с Южна Корея и САЩ, има за цел да засили легитимността и автентичността на режима на световната сцена“, се казва в доклад на мозъчния тръст Азиатско-тихоокеанската фондация на Канада.

Снимка, публикувана от държавните медии, показва как Ким Чен Ун гласува, застанал пред две кутии - едната в зелено за одобрение, а другата в червено за несъгласие.

"Дискретното гласуване вероятно ще остане ограничено, тъй като кутиите ще продължат да бъдат видимо наблюдавани“, се казва в доклада, добавяйки, че процесът на избор на кандидати ще остане строго контролиран от Пхенян.