Предложението на депутатите от парламента на Казахстан за връщане на предишното име на столицата на републиката е включено в проектозакона за промени в Конституцията със съгласието на президента на страната Касим-Жомарт Токаев. Това съобщи във вторник прессекретарят на държавния глава Руслан Желдибай, цитиран от ТАСС. В същото време в проекта се предвижда и отнемане на част от привилегиите на бившия държавем глава.

"Както знаете, група парламентарни депутати предложиха да се върне предишното име Астана на столицата на Казахстан. Президентът беше информиран за тази инициатива на депутатите, които от своя страна разчитаха на предложения, които бяха многократно изразени по време на срещи с населението, както и в множество призиви на граждани по време на референдума. Предложението на парламентаристите е включено в проекта за конституционен закон със съгласието на държавния глава“, написа Желдибай във Фейсбук.

Той отбеляза, че според Токаев другите обекти, кръстени на първия президент на Казахстан Нурсултан Назарбаев, трябва да запазят имената си. "В същото време президентът счита за исторически факт решаващата роля на Н. А. Назарбаев в укрепването на съвременната държавност на Казахстан и формирането на столицата“, обясни прессекретарят.

През 1997 г. първият президент на страната Нурсултан Назарбаев премества столицата от Алма-Ата в град Акмола, който през 1998 г. е преименуван на Астана. На 23 март 2019 г. настоящият държавен глава Касим-Жомарт Токаев подписа указ за преименуването на Астана на град Нур-Султан в чест на Назарбаев. Денят на столицата - 6 юли - се празнува в Казахстан като официален празник.