Новото правителство на Израел, съставено от председателя на партията "Ликуд“ Бенямин Нетаняху, положи клетва, предава DPA.

В речта си пред парламента Нетаняху поясни, че основен приоритет в работата на кабинета му ще бъде прекратяването на конфликта с арабите.

След победата на изборите Нетаняху си осигури мандат за съставяне на правителство, което получи подкрепата от ултраортодоксалните еврейски партии и крайнодесния блок. Съставът на новия кабинет предизвика безпокойство сред мнозина, включително в държавния глава на страната Исак Херцог. Ситуация, в която израелските граждани са изправени пред заплахи заради своята идентичност или ценности, противоречи на основните демократични и етични принципи на страната, написа той в "Туитър“ по-рано. 

Нетаняху заемаше премиерския пост в страната първо между 1996 и 1999 г., а след това в продължение на 12 години - между 2009 и 2021 г. Сега той увери, че иска да управлява в интерес на всички граждани на страната.

На парламентарните избори в началото на ноември ръководеният от него блок спечели 64 от 120-те места в Кнесета. 73-годишният политик е бил няколко пъти министър-председател, а в момента той е съден по обвинения в корупция.