Италианските власти преустановиха разглеждането на нов, шести указ за изпращане на оръжия в Украйна. Това съобщи във вторник вестник Il Messaggero, позовавайки се на източници в правителството.

Те твърдят, че спирането е настъпило "единствено, защото е необходимо първо да се координират [списъците] с НАТО и да се задълбочим в детайлите на военните искания на Украйна“. "Едва тогава ще разберем от какво се нуждае Киев и какво оръжие можем да предоставим“, заяви източникът.

Вестникът припомня, че генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг трябва да посети Рим през следващите дни, по време на което ще се срещне с премиера Джорджия Мелони, както и с министъра на отбраната, най-близкия сътрудник на Мелони Гуидо Крозето. Според Il Messaggero, заедно със Столтенберг италианските власти вероятно ще определят списъка с оръжия за Киев.

Вестникът посочва проблеми, които могат да възникнат. Изданието твърди, че Италия не разполага с достатъчен брой зенитно-ракетни системи SAMP-T, поискани от Украйна, така че ако бъдат изпратени в Киев, Рим може да загуби отбранителната си система. Il Messaggero предполага, че ще става въпрос за други оръжейни системи. Друг проблем е, че италианските власти все още не са доставили напълно оръжията, изброени в четвъртия и петия междуведомствени укази. "Трябва да завършим работата, преди да започнем нова“, цитират изданието източници от Министерството на отбраната.

Мелони потвърди намерението си да продължи да оказва помощ на Украйна по време на речта си в парламента и в телефонен разговор с президента на САЩ Джо Байдън. Пакетите с военна помощ винаги са били класифицирани, но La Repubblica по-рано писа, че най-модерните самоходни артилерийски установки са били изпратени в Киев като част от последния пакет от предишното правителство на Марио Драги.