Според сръбските медии военните аташета на посолствата на няколко западни страни са поискали проверка на наличието на оръжие и персонал в казармите на сръбската армия в Нови Пазар и Рашка, очевидно за да разберат дали войските са изпратени от там до административната граница с Косово.

Президентът Александър Вучич е отказал това неочаквано искане с аргумента, че Сърбия е независима и независима държава, която се придържа към военен неутралитет и само тя сама се грижи за армията си и никой отвън не е необходим да отговаря за нейните войници и техника, пише "Вечерне новости“.

Отговаряйки на въпросите на журналистите при откриването на паметника на Радован Маркович "Белия“, Вучич открито призна истинността на тази информация:

"Като върховен главнокомандващ отхвърлих това искане. Само представители на компетентните власти на Република Сърбия могат да идват там с одобрението на върховния главнокомандващ. Не го позволих. Ако може би решим да направим някакво шоу, тогава те могат да видят какво имаме“.

Превод и редакция: Иван Христов