Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен призова сръбските власти да отменят решението си и да проведат "Европрайд“ в Белград, съобщава сръбското издание "Новости“.

Блинкен написа в Twitter, че "свободата на мирни събрания и изразяване са основни компоненти на една здрава демокрация“.

"Призоваваме Сърбия да остане ангажирана с решението да бъде домакин на EuroPride през 2022 г. Правата на LGBTQI+ са човешки права“, написа държавният секретар.



"Европрайд“ трябваше да се проведе от 12 до 18 септември в Белград, но сръбският президент Александър Вучич реши той бъде отложен или отменен, докато правителството на Сърбия обяви, че в момента няма условия за безопасно провеждане на гей парада.

По време на вчерашното си обръщение президентът каза, че достойните хора отстъпват пред политическите крайности и каза, че решението за отмяна на парада няма да бъде променено, независимо кой го притиска.

"Взехме решение, че няма да има парад. Могат да се обадят Байдън, Путин, Зеленски... Няма да има промяна в това решение. Така се държи държавата. Държавата мери безброй пъти, а когато реже, се спазват държавните решения. При всичко, което се случва, имаме ли нужда от бунтове тук? От това няма да излезе нищо добро“, обясни президентът на западната ни съседка.

Превод и редакция: Иван Христов