Премиерът на Косово Албин Курти заяви в навечерието на заминаването си за диалога със Сърбия в Брюксел, че разговорите трябва да доведат до "правно обвързващо споразумение за пълна нормализация на отношенията и взаимно признаване“, пише белградският ежедневник "Новости“.

В същото време президентът на западната ни съседка Александър Вучич изрази категоричното си становище да не се отказва от досегашните претенции на Белград и заяви, че предвид позицията на Прищина, той изобщо не вижда смисъл в диалога.

"Имам желание и съм заинтересован диалогът в Брюксел, разговорите там, освен принципни и същевременно съдържателни, да не бъдат диалог в името на диалога, а диалог за правно обвързващо споразумение, за пълна нормализация с взаимно признаване“, заяви Курти в петък.

Той също така твърди, че налагането на мерки на "реципрочност“ спрямо Сърбия е "здравословно и нормално действие на добросъседски отношения“. Ето защо властите в Прищина възнамеряват да реализират решението си да принудят сърбите в Северно Косово да променят регистрационните табелки на автомобилите си с косовски.

Припомняме, че сръбският президент Александър Вучич коментира изявления на Курти и обяви, че ще бъде в Брюксел на 17 и 18 август, където ще разговаря с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и ще участва в диалога с Прищина. Държавният глава предупреди западните държави и Прищина дори да не мечтаят или да се опитват да принудят Сърбия да се откаже от правата си и че Белград ще работи за разрушаването на подписаните споразумения.

"Достатъчно е да прочетете изявленията на Курти и изявленията на неговите сътрудници, за да видите, че те не искат компромис. Всичко, което казаха е: "ние ще наложим нашата воля, важното е, че Квинтата (САЩ, Великобритания, Франция, Германия и Италия) ни подкрепя“, наистина не ги интересува какво ще каже сръбският народ за Косово и Метохия, а още по-малко какво ще каже Белград за това. Защо изобщо водим този диалог“, заяви той.

Превод и редакция: Иван Христов