Ново земетресение с магнитуд от 4,2 по Рихтер е регистрирано на територията на Румъния в 17:24 часа местно време (съвпада с българското време), показва справка на официалната интернет страница на Европейския средиземноморски сеизмологичен център (EMSC).

Епицентърът на труса е бил на 71 км североизточно от Дробета-Турну Северин – град, разположен на левия бряг на Дунав на 931 км от вливането на реката чрез делтата ѝ в Черно море, и на 5 км северно от град Рунчу в окръг Горж, Олтения. Дълбочината е била на 15 км.

Минути по-късно сеизмолозите са отчели още едно земетресение в приблизително същия район. Магнитудът му е бил от 3,9 по скалата на Рихтер.

Земетресението от 4,2 по Рихтер бе петото за деня в Олтения, след труса с магнитуд от 5,7 по Рихтер, регистриран в 15:16 часа местно време. В понеделник в същия район, на дълбочина 16,5 км, съобщиха за земетресение с магнитуд 5,2.

Досега най-силното за деня земетресение в окръга е последвано от пет вторични труса с магнитуд между 2,8 и 4,2 по скалата на Рихтер.