В статия за американския вестник The Washington Post новоназначеният министър на външните работи на Китай Цин Ган, който по-рано заемаше поста на посланик във Вашингтон, подчерта важността на отношенията със САЩ, като заяви, че развитието им ще бъде един от основните приоритети в работата му.

"В бъдеще развитието на китайско-американските отношения ще остане важна задача за мен на моя нов пост“, увери дипломатът на Пекин.

"Напускам САЩ с още по-голямо убеждение, че вратата към китайско-американските отношения остава отворена и не може да бъде затворена“, се казва в статията, написана през последните дни от престоя му в САЩ. "Прекараното време  тук също ми напомня, че отношенията между Китай и  САЩ не може да бъдат игра с нулев резултат, в която едната страна побеждава другата или едната страна просперира за сметка на другата. Светът е достатъчно голям за развитието и просперитета както на Китай, така и на САЩ. Успехът на нашите две страни е споделена възможност, а не предизвикателство, в което победителят взема всичко. Не трябва да позволяваме на предразсъдъците и погрешните схващания да разпалват конфронтация или конфликт между двете големи нации“, призова Цин Ган.

На 2 януари китайското външно министерство съобщи, че в рамките на телефонен разговор с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен Цин Ган е изразил готовността си да помогне за подобряване на двустранните отношения.

На 30 декември Постоянният комитет на Общокитайското събрание на народните представители реши да назначи Цин Ган за ръководител на външнополитическото ведомство в Пекин. Бившият външен министър Ван И се оттегли от поста, който зае през 2013 г.