Новият гръцки министър на транспорта Йоргос Герапетрис заяви, че поема поста със задачата да разследва най-смъртоносната влакова катастрофа в страната, да модернизира железопътната система и да възстанови безопасността при пътуване с влак, като същевременно се извини на семействата на жертвите, съобщава електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini.

Герапетрис пое поста на временно изпълняващ длъжността министър, тъй като страната се насочва към общи избори след няколко месеца.

"Това е много тежка отговорност“, подчерта той по време на предаването на длъжността в министерството, добавяйки, че няма да участва в ежедневното управление на ведомството. "Заместник- министрите са налице... те ще продължат да изпълняват ежедневната си работа". 

Правителството бе изправено пред остри критики за състоянието на железопътна мрежа в страната, след като междуградски влак се сблъска челно с товарна композиция. Загинаха най-малко 46 души, много от които студенти, а десетки други бяха ранени.

"Преминаваме през дни, които са наистина тъмни за нашата страна“, отбеляза Герапетрис.

Бедствието доведе до национално изливане на скръб и гняв. Влаковете бяха спрени в ден на стачка срещу отказа на последните правителства да чуят многократните искания за подобряване на стандартите за безопасност.

"Тъй като сме изправени пред истинска трагедия, искам преди всичко да се извиня на семействата на загиналите, като цялостна самокритика към политическата система и държавата. Обещавам, че тази трудна и изтощителна работа ще продължи, докато не бъде завършена. Всичко ще бъде разследвано“, заяви той.

Герапетрис подчерта, че правителството създава комисия от експерти, която да разследва "по прозрачен начин“ причините за катастрофата.

Високоскоростният пътнически влак се сблъска с друг влак, превозващ контейнери, идващ в обратна посока и по същия коловоз, със скорост, за която се смята, че е до 160 км в час. Началникът на гарата бе арестуван, но разследването продължава.