Германско-френският концерн KNDS (KMW+Nexter Defence Systems) представи танка Leopard 2A-RC 3.0, който в широк смисъл се превърна в друга модернизация на известния Leopard 2. Новата машина обаче има много интересни отличителни характеристики, които биха могли да се превърнат в основа за производството на танк от ново поколение, отбелязва военно-аналитичният ресурс Army Recognition.

Leopard 2A-RC 3.0 е оборудван с безпилотна кула и модерен автомат за зареждане, който ще осигури скорост на стрелба от три изстрела за 10 секунди. Екипажът ще бъде настанен в корпуса на танка и ще получи ново ниво на защита. Броят му ще бъде намален до трима души.

Всъщност на базата на Leopard европейците създадоха нещо много подобно по концепция на руския T-14 "Армата“ чиято основна характеристика също беше безекипажна кула, отбелязва сайтът.

Европейците обаче отидоха малко по-далеч: съобщава се, че Leopard 2A-RC 3.0 ще може да бъде оборудван както с класическо 120-милиметрово оръдие, така и с фундаментално нови 130и 140-милимитрови такива. Припомня се, че наскоро KNDS тества танковото оръдие Ascalon.

Предвижда се танкът Leopard 2A-RC 3.0 да има тегло под 60 тона с двигател с мощност 1500 конски сили. Той ще може да развива скорост над 65 километра в час. Запасът от мощност ще бъде 460 километра.