Новият руски самолетоподобен дрон-камикадзе "Привет-82“ порази опорен пункт на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) по време на първото бойно използване в Украйна. Това съобщиха за ТАСС в конструкторското бюро (КБ) "Око".

"Първото бойно използване на Privet-82 се проведе преди известно време, целта беше опорен пункт на ВСУ. Разстоянието от целта до мястото на изстрелване беше около 12 км. Използвана е технологията "подхват". : дронът беше изстрелян отзад, а "подхватът“ беше извършен от оператора, който извърши поражение. Това е първият ни апарат, използван за бойни цели, и още първото използване беше успешно“, отбелязват от КБ.

Според събеседника на руската държавна агенция, технологията е разработена от специалисти от конструкторското бюро "Око“ и е уникална характеристика на дрона. "Технологията позволява на оператора, който се намира директно на мястото на приложение, да управлява дронът, изстрелян от тила и да го насочи към точката на поражение. В същото време дронът преминава в режим на радиомълчание, т.е. не се засича от радиоелектронното разузнаване на противника. По-нататък, в близост до линията на сблъсък, операторът с помощта на дистанционното управление извършва приемане на управление и насочване към целта", подчертават от "Око“.

Конструкторското бюро отбелязва, че операторът, който е използвал "Привет-82", не е бил обучен пилот на FPV дрон. "Специалистът беше обучен само при нас. Още повече, че опитът му в пилотирането на дрон тогава беше един ден, а общият период на обучение беше пет дни. И стартовият екип по принцип никога преди не беше пилотирал нашия дрон. Всичко това говори за простота и удобство на приложението на "Привет-82", добавят от КБ.

Далечината на полета на дрона е до 30 км, скоростта на полета е до 140 км/ч. Товароносимостта на устройството е до 5,5 кг. Дронът е предназначен за използване в контрабатарейна борба и при нападение на укрепени райони.