Украйна заслужава да стане член на НАТО, но само след края на сегашния конфликт с Русия. Това заяви на 1 февруари в интервю пред BBC новоизбраният президент на Чехия Петр Павел.

Според него след края на военните действия Украйна ще бъде "морално и практически готова" да се присъедини към НАТО, а нейната армия вероятно ще има най-много боен опит в Европа. В същото време той отбеляза, че днес е необходимо да продължим доставките на оръжия за Киев, тъй като "нямаме алтернатива“, тъй като Украйна би загубила без предоставянето на западни оръжия.

"Ако те загубят, ние също ще загубим... Гордея се, че моята страна беше една от първите, които предоставиха значителна военна помощ на Украйна“, подчерта той и добави, че предоставянето на бойни самолети не е табу, но тяхната доставка може бъде твърде бавна.

Освен това Павел смята, че светът е напълно зависим от Русия и самият той ще подкрепи дори най-малкия знак за готовност на Москва да преговаря за прекратяване на конфликта.

 "Няма такива инструкции от руска страна“, добави новият чешки лидер.

Припомняме, че Чехия осъжда действията на Русия в Украйна и предоставя военна помощ на Киев. Освен това Прага смята за необходимо да засили санкционния натиск върху Москва и да разшири доставките на оръжия за Киев. Самият Петр Павел е генерал от НАТО и по всякакъв начин защитава интересите на Алианса в Европа.