Новият премиер на Швеция - лидерът на Умерената партия Улф Кристерсон, започна с назначенията на министрите в кабинета си, предава Reuters.

Елизабет Свантесон бе определена за министър на финансите, а Тобиас Билстрьом - за първи дипломат, подчертава агенцията, като припомня, че Кристерсон застава начело на правителство на малцинството. 

Шведският парламент утвърди Кристерсон на премиерския пост в понеделник след повече от месец преговори за сключване на коалиционно споразумение и съгласуване на политическа платформа с демократите, които ще подкрепят правителството в парламента.

Новото дясно правителство е изправено пред редица предизвикателства: икономиката върви към рецесия, а инфлацията е близо 10%.

Войната в Украйна дестабилизира Балтийския регион - задния двор на Швеция - и правителството трябва да намери средства, за да увеличи военните разходи до 2% от БВП, както и да облекчи тежестта от изключително високите цени на електроенергията и намаляването на данъците.

 "Това е много трудна ситуация, която може да се влоши значително“, каза Кристерсон пред парламента, когато очерта дневния ред на своето правителство.

Пал Йонсън, също съпартиец на Кристерсон, ще бъде министър на отбраната.