Новият специален пратеник на ЕС по санкциите, Дейвид О'Съливан, е настроен да се "фокусира върху прилагането и справянето със заобикалянето“ на наложените от Общността ограничения срещу Москва. Съответното той заяви той пред европейската редакция на изданието POLITICO.

След приемането на 10 пакета санкции срещу Русия, няколко страни от ЕС настояха Европейската комисия да промени фокуса си от налагането на нови санкции срещу Русия към прилагането на съществуващите. Това ще бъде основната отговорност за О'Съливан.

"Миналата година ЕК демонстрира решимостта на ЕС и нашите партньори да отстояват това, което е правилно, независимо от цената. Но също така показа, че в някои отношения трябва да се коригираме структурно“, подчерта той. "Бързото приемане на 10-те пакета от санкции е огромно постижение. Сега моята роля е да гарантирам, че те се прилагат ефективно и не се заобикалят чрез трети страни“.

Ролята на О'Съливан е от решаващо значение в стратегията на ЕС да попречи на Русия да получи ключова технология и доходи за финансиране на войната в Украйна.

Бившият генерален секретар на ЕК и посланик на ЕС в САЩ отбеляза, че вече е в контакт със страни, които Русия може да използва, за да заобиколи санкциите.

"Сътрудничеството и участието в диалог с трети страни, които може да бъдат използвани като платформа за заобикаляне, е жизненоважно“, подчерта той. "Вече започнах своята работа, като посетих Обединените арабски емирства, заедно с моите колеги от САЩ и Великобритания. Предстоят още посещения“.

Прилагането на санкциите е отговорност на страните от ЕС, което означава, че О'Съливан ще трябва да разгледа и различията в рамките на блока. Той отбеляза, че сега работи със страни и партньори от ЕС, за да преодолее "ограниченията“ по отношение на "време и ресурси“ за борба със заобикалянето.