Новият британски премиер Кийр Стармър даде да се разбере, че Украйна може да използва британските ракети Storm Shadow за удари по военни цели на руска територия. Така той потвърди политиката на своите предшественици за използването на британските далекобойни оръжия във войната в Украйна, пише Bloomberg. Стармър се съгласи Украйна да реши как да използва дарените от Великобритания ракети Storm Shadow.

Ракетите трябва да бъдат "използвани в съответствие с международното хуманитарно право“, тоест, както отбеляза премиерът, Storm Shadow трябва да се използват "за отбранителни цели“.

Както коментира Джейми Шей, бивш служител на НАТО, а сега сътрудник на Chatham House, украинците "трябва да могат да отмъстят на руски военни цели, но не и на цивилни цели. "Стармър и други лидери на НАТО ще начертаят червена линия тук: ударите трябва да бъдат насочени срещу реални военни цели“, подчерта Ши.

Коментирайки удара в Охматдит, Стармър заяви, че това е "абсолютно шокираща, ужасяваща атака“, която предоставя "много важен, макар и трагичен фон на тази среща на върха“.

"Моето послание към президента Путин е, че тази среща на върха на НАТО трябва да се разглежда като ясна и единна решимост на съюзниците от НАТО и други страни, които са там в същото време, да подкрепят Украйна и да се противопоставят на руската агресия“, заяви Стармър.