Появиха се допълнителни документи, които не са били включени в изтеклите секретни данни миналата седмица. Новите документи на американската армия разкриват дълбочината на вътрешните борби в руското правителство относно войната, съобщава New York Times.

Допълнителните документи, които не са сред набора от 53 страници, които привлякоха широко обществено внимание. Новите документи рисуват враждата между руското правителство и вътрешното разузнаване относно броя на загиналите и ранените във войната в Украйна.

Правителството обвинява военните, че прикриват мащаба на понесените от Русия жертви.

Новата партида, която съдържа 27 страници, потвърждава колко дълбоко са проникнали американските агенции, в почти всеки аспект на руския разузнавателен апарат и военна командна структура. Те също показват, че пробивът на американските разузнавателни агенции може да съдържа много повече материали, отколкото се предполагаше досега.

В един документ представители на американското разузнаване заявяват, че основната вътрешна разузнавателна агенция на Русия, Федералната служба за сигурност или ФСБ, е "обвинила“ Министерството на отбраната на страната "в прикриване на руските жертви в Украйна“. Констатацията подчертава "продължаващото нежелание на военни служители да предават лоши новини нагоре по командната верига“, заявяват те.

Взети заедно, документите подчертават няколко от причините, поради които според много анализатори президентът на Русия Владимир Путин не успява да осигури военна победа в Украйна след повече от 13 месеца война.

Сред тях са вътрешни борби и "сочене с пръст" между руските служби, отговорни за различни аспекти на войната, включително ФСБ и Министерството на отбраната. Изтеклата информация за броя на жертвите предоставя малък контекст за констатацията на служителите от разузнаването, но съобщава, че ФСБ поставя под съмнение собствения брой на жертвите на Министерството на отбраната в дискусии в руското правителство.

NYT пише: "Служители на ФСБ, твърдят, че броят на министерството не включва убитите и ранените сред Руската национална гвардия, наемниците от ЧВК "Вагнер" или бойци, командвани от Рамзан Кадиров, силният лидер на южната руска република Чечня“.

Службата е изчислила, че руските загуби са близо 110 000.