Новите санкции на администрацията във Вашингтин срещу Москва заплашват да намалят продажбите на руски петрол за Индия - най-големият му купувач, съобщава Reuters.

В индийските рафинерии са загрижени, че последните санкции на САЩ ще създадат проблеми при намирането на кораби за превоз на руски петрол и могат да доведат до въвеждането на по-високи тарифи.

Освен това на Москва може да се наложи да прехвърли още по-големи обеми чрез различни търговци, за да се предпази от риска от допълнителни санкции, обясняват източници от индустрията.

Преди 2022 година Индия купуваше рядко руски петрол поради високите транспортни разходи, но рафинериите в третата по големина страна вносителка на петрол в света вече са големи купувачи, печелейки от по-ниските цени, след като Европа забрани вноса на горива от страната.

През 2023 година Русия стана най-големият доставчик на петрол за Индия. Страната е внасяла около 1,66 милиона барела на ден руски петрол през 2023 година, в сравнение със средно 652 хиляди барела на ден през 2022 година.

Източник от индийското правителство увери, че Индия ще продължи да купува руски петрол.