Западните страни обявиха поредните доставки на военна техника за Украйна. Обемите са малки в сравнение с началото на 2023 г. и гамата е по-скромна, но някои видове оръжия Киев ще получи за първи път. Какво точно и дали ще помогне на украинските въоръжени сили на бойното поле - в материала на РИА Новости.

Преди дни датският премиер Мете Фредериксен обяви, че Копенхаген ще прехвърли цялата си артилерия в Украйна, тъй като армията не я използва. Тя призова съюзниците да последват примера й и да изпратят на Киев военна техника, от която в момента нямат нужда. Тази оферта изглежда щедра. Само на пръв поглед обаче.

Датските сухопътни сили от 25 000 души нямат много оръдия. Според бюлетина The Military Balance има 19 самоходни оръдия Caesar и 15 самоходни 120-мм минохвъргачки A3MS Cardom на базата на бронетранспортьора Pirahna V. Френските Caesar са добре познати на украинските артилеристи. Тези гаубици са доста страховити оръжия, изстрелващи 155 мм осколочно-фугасни снаряди на разстояние над 40 километра. Междуосието позволява на самоходното оръдие да се движи бързо и да не попада под ответен удар.

Все пак 19 гаубици за хиляда километров фронт са капка в морето. Освен това тяхната бойна ефективност в условията на недостиг на боеприпаси рязко намалява. Сега украинските въоръжени сили изстрелват до три хиляди снаряда от главния артилерийски калибър на ден, докато руските войски изстрелват до десет хиляди. 120-милиметровият самоходен миномет Cardom с обсег на стрелба от осем до девет километра също едва ли ще помогне на Киев. Като се има предвид масовото използване на FPV дронове във фронтовата зона, такова оборудване няма да издържи дълго.

Германският канцлер Олаф Шолц обяви пакет от военна помощ за Украйна на стойност 1,1 милиарда евро. Той ще включва, наред с други неща, това, което индустрията специално поръча: 120 хиляди снаряда с калибър 155 мм, две 35 мм зенитни артилерийски системи Skynex, 100 ракети за системата за противовъздушна отбрана IRIS-T SLS с малък обсег. Датите на доставка са 2024-2027 г. По-голямата част от отпуснатите средства ще бъдат изразходвани за 36 самоходни гаубици съответно във верижен и колесен вариант Pzh 2000 и RCH 155.

Pzh 2000 вече е преминал бойно кръщение. От лятото на 2022 г. германците са предали на украинските въоръжени сили 28 "панцергаубици“. Оръжието е мощно и точно, но не особено надеждно. Повечето от самоходните оръдия многократно са извозвани за ремонт. И не само след удари от руски дронове или снаряди. Цевта на Pzh 2000 е предназначена за 4500 изстрела. А в ремонтните бази са доставяни дула след 20 хиляди изстрела. Освен това многократно възникват проблеми с ходовата част и механизма за зареждане. Германското самоходно оръдие просто не беше готово за бойни операции с висока интензивност.

Но колесният RCH 155 все още не е тестван в Донбас. Тази машина е изцяло нова, пусната е в производство през 2022 г. Миналата година Киев изрази желание да стане първият чуждестранен купувач и да закупи 18 бр. Точно това обещаха германците още със слизането на гаубиците от конвейера.

Дистанционно управляван модул със 155 мм оръдие L52 е монтиран на колесно шаси на бронетранспортьор Boxer. Екипажът на самоходното оръдие е само от двама души, водач и командир. Той управлява артилерийския модул от бойното отделение на бронетранспортьора, всички операции по зареждане на оръдието са автоматични.

RCH-155 може да стреля с целия диапазон от 155-мм снаряди на НАТО - осколково-фугасните снаряди, като на френския Caesar, поразяват на 40 километра. Скорострелност - девет изстрела в минута. Скоростта по магистралата е до 100 километра в час. По отношение на експлоатационните характеристики самоходното оръдие изглежда доста заплашително. Но неговата надеждност повдига въпроси. Оръдието на RCH-155 е същото като на Pzh 2000, със същата издръжливост от 4500 изстрела. И също толкова бързо ще се износи. Не е ясно как ще се държи в бойни условия дистанционно управляемият артилерийски боен модул, който беше тестван само на полигона.

Канада прехвърля на Киев повече от 800 многоцелеви БЛА SkyRanger R70 на стойност около 70 милиона долара. Тези дронове се произвеждат от 2013 г. и са претърпели повече от една модернизация. Един от тях - FLIR StormCaster-L - е оборудван с високочувствителна камера, която по характеристики се доближава до цифровите устройства за нощно виждане - дава на оператора ясна картина в здрач и през нощта.

Канада прехвърля на Киев повече от 800 многоцелеви БЛА SkyRanger R70 на стойност около 70 милиона долара. Тези дронове се произвеждат от 2013 г. и са претърпели повече от една модернизация. Един от тях - FLIR StormCaster-L - е оборудван с високочувствителна камера, която по характеристики се доближава до цифровите устройства за нощно виждане - дава на оператора ясна картина в здрач и през нощта.

SkyRanger изпълнява главно разузнавателни функции и също така е способен да решава проблеми в областта на електронното разузнаване. По-специално, може да се използва за наблюдение на сигнали на мобилни телефони. Друга важна характеристика е опцията за сателитен контрол. Така през 2020 г. австралийските военни демонстрираха, че дрон, управляван от самолет C-130J, получава поточно видео в реално време, дори без да е в пряка видимост.

Дронът е готов да играе и ударна роля. Прессъобщение от канадското правителство твърди, че може да вдигне до 3,5 килограма тежест. Напълно достатъчно за кумулативна граната. Това, съчетано с мощна камера за нощно виждане, прави SkyRanger високоефективно средство против броня през нощта.

Швеция също съгласува пакет от 683 милиона долара. Има бойни машини на пехотата CV 90, ПЗРК RBS-70, противотанкови ракетни системи TOW, ръчни гранати, гранатомети Carl Gustaf, медицинско оборудване, десет скоростни катера CB-90, 20 лодки, подводно оръжие. Последните три позиции вероятно са предназначени за диверсии в кримското направление.