Въздушно-космическите сили на Русия са получили нова пратка серийни изтребители Су-57 от пето поколение. Това съобщи днес, 28 септември, вицепремиерът на Руската федерация Денис Мантуров. Съобщението е публикувано на сайта на руското правителство.

"Днес руските авиостроителни предприятия набират добър темп на производство, продължавайки да доставят военна техника на нашите войски. По-специално, предприятията, включени в рамките на "Ростех“ се отличават с добре координирана работа: Авиационният завод в Комсомолск на Амур прехвърли следващите производствени самолети Су-57 (поколение 5) и Су-35С (поколение 4++) на руските въздушно-космически сили“, заяви Мантуров.

Изтребителите, предадени на ВКС на Русия, са преминали пълен цикъл на заводски изпитания и са тествани в различни режими на работа от военни пилоти.

"Останалите бойни машини от пето поколение, планирани за доставка тази година, са в цеха за окончателно сглобяване и също се тестват в станцията за летателни изпитания. Доставихме и третата партида Су-35С тази година. Самолетите от следващия етап се произвеждат във висока степен на готовност“, припомни генералният директор на Обединената самолетостроителна корпорация Юрий Слюсар.

До края на годината войските ще получат следващата партида самолети. Броят на прехвърлените самолети не се посочва.

Първата информация за използването на полет на четири Су-57 в зоната на Северния военен окръг на Русия се появи преди година. Тогава ръководителят на Обединената авиостроителна корпорация Юрий Слюсар потвърди, че Су-57 се показва от най-добрата си страна в Северния военен окръг, а главнокомандващият на ВКС Сергей Суровикин отбеляза, че Су-57, като част от военните действия в Украйна решава "многостранни задачи за поразяване на въздушни и наземни цели“. Никой вече не говори за пристигането на подобни машини в зоната на Северния военен окръг. През август източник на ТАСС от отбранителната индустрия заяви, че се очаква Су-57 да бъде "преоборудван“ с ракети за високоскоростни въздушни цели на разстояние до 300 км.