Нова Зеландия изоставя ненужните жаргони и сложни структури на изреченията, след като парламентът прие Закона за простия език на окончателно гласуване миналата седмица, пише The Lawyer Magazine.

Законът за простия език изисква от бюрократите да използват прост, разбираем език в бележки, документи и уебсайтове, за да комуникират с обществеността. Част от раздел 8 от Закона също така предвижда назначаването на "надзиратели на простия език“ в докладващите агенции, за да се гарантира съответствие.

Противоречивият законопроект беше представен в парламента от депутата Рейчъл Бояк през септември 2021 г., определяйки "простия език“ като "(а) подходящ за целевата аудитория; и (б) ясен, кратък и добре организиран“. Приложимо е само за документи, написани на английски език, съгласно раздел 4B.

Депутатът Рейчъл Бояк го нарече "промяна на здравия разум“, която ще направи важните записи по-достъпни за хора, които говорят английски като втори език, хора с увреждания и хора с по-ниско ниво на образование. Тези, които подкрепят законопроекта, смятат, че ясният език е въпрос на социална справедливост и необходим компонент за една здрава демокрация.

"Нова Зеландия е в най-добрия си вид, когато всички можем да разберем и лесно да участваме в нашата демокрация“, обясни Бояк. "Хората имат право да разберат какво правителството иска от тях да направят и какви са техните права, на какво имат право от правителството“.

Няколко депутати цитираха Шекспир, Чосър и Уърдсуърт, за да се аргументират против законопроекта. Депутатът Сара Палет каза, че "цветистият, недостъпен език“ е за поезията и литературата, а не за правителственото законодателство. В Нова Зеландия това се превърна в такъв проблем, че благотворителна организация организира годишни награди за прост език, за да помогне за вдигане на летвата за ясна комуникация.

"Не се страхувайте от простия език“, каза депутатът Глен Бенет. "Всички вие, красиво образовани хора, с красноречиви лъжици в устата си… Все още можете да говорите вашите големи, прекрасни, прекрасни, огромни думи, които аз нямам, и за мен не е проблем, защото тук става въпрос за достъпността. Става дума за това да имаме език, който всеки може да разбере.“

Опозицията обаче обещава да отмени закона, ако бъде избрана през следващата година, като националният депутат Крис Бишоп го нарече "най-глупавият законопроект, идващ пред парламента през този мандат“.

Националният депутат Симеон Браун също каза, че поставянето на "надзиратели на простия език“ в докладващите агенции само ще добави повече слоеве бюрокрация – да не говорим за допълнителните разходи, които ще дойдат с това.

"Няма абсолютно никакви доказателства, че действително има проблем“,  заяви Браун. "Чуваш члена от другата страна да се изправя и да казва: "Е, знаете ли, имахме хора да казват, че не могат да четат документи и това струва милиони долари“. Е, тази сметка ще струва милиони долари“.

"Законопроектът за простия език дори не е на прост език. Колко иронично е това?“ — добави Браун. "Има 1923 думи, които да ни кажат абсолютно нищо и да не направят абсолютно нищо“.

Само времето може да покаже дали законодателството ще бъде отменено, както обеща опозицията. Засега законопроектът чака кралското одобрение.