Позовавайки се на западни дипломатически източници, електронното издание Albanian Daily Post съобщава за ултиматум, който заставя Сърбия и Косово да постигнат споразумение за нормализиране на двустранните отношения до 24 февруари 2023 г.

По данни на редакцията Сърбия няма да бъде заставена да променя конституцията си, но Косово ще трябва да завърши процеса по създаването на Общността на сръбските общини (ОСО). Прищина също няма да въвежда промени в Основния си закон. Посочва се още, че ОСО няма да е неправителствена организация, но и че няма да има голяма власт.

"Ако се постигне споразумение, ще има финансови пакети. Ако не бъде постигнато, ще последва твърд отговор“, пише вестникът.

Дори и двете страни да откажат сътрудничество, международната общност има друг начин да постигне желания резултат. Към настоящия момент се извършват дипломатически сондажи в тази връзка, добавят от редакцията.

Една от най-важните точки в плана е третата, която гласи, че "тъй като взаимното признаване не е част от плана, това означава, че от Сърбия няма да се изисква да променя конституцията“.