В неделя, 26 май, безпилотен летателен апарат (БпЛА) на Главното разузнавателно управление (ГРУ) към Министерството на отбраната на Украйна е атакувал радиолокационната станция за ранно откриване на цели "Воронеж М“. Дронът е ударил станция в град Орск, Оренбургска област на Руската федерация, разкриват източници на УНИАН.

"Украинският дрон измина разстояние от повече от 1800 километра до вражеска цел, поставяйки нов рекорд за обсег на унищожаване“, поясни събеседникът на агенцията.

Досега най-отдалечената цел, атакувана от украински дронове, бе обект в град Салават (Башкортостан), който се намира на 140 километра по-близо до украинската граница в сравнение с Орск.

"Воронеж М“ е част от семейството руски стационарни свръххоризонтални радиолокационни станции с голям обсег. Те са предназначени за откриване на космически и аеродинамични обекти, по-специално балистични и крилати ракети. Този радар работи в метровия диапазон на дължината на вълната и има обхват на откриване на цели до 6000 километра.