Космическите сили на САЩ са готови да изстрелят съзвездие от сателити това лято, за да проследяват китайски или руски космически превозни средства, които потенциално могат да извадят от строя или да повредят орбитални обекти, най-новата стъпка в разрастващото се извънземно състезание между суперсилите, пише Bloomberg.

Наречена Silent Barker, мрежата ще бъде първата по рода си, която допълва наземните сензори и сателитите в ниска земна орбита, според Space Force и анализатори. Сателитите ще бъдат разположени на около 35 400 километра над земната повърхност и ще се върти със същата скорост, известна като геосинхронна орбита.

"Тази способност дава възможност за индикации и предупреждения за заплахи“ срещу американски системи с висока стойност и ще "осигури възможности за търсене, откриване и проследяване на обекти от космоса за навременно откриване на заплахи“, се казва в изявление на Космическите сили, които разработват сателитите с National Reconnaissance Office.

Сателитното съзвездие Silent Barker трябва да бъде изстреляно след юли на борда на бустер Atlas V, управляван от United Launch Alliance на Boeing Co.-Lockheed Martin Corp., се казва в изявлението. Датата на стартиране ще бъде обявена 30 дни предварително във Facebook и Twitter - голяма промяна за агенция, която съществува от десетилетия, но чието съществуване не е разсекретено до 1992 г.

Silent Barker е отговор на усилията на Китай и Русия да разработят системи, способни да бъдат изстрелвани в орбита и да извеждат от строя други спътници, нещо, което предизвиква нарастваща загриженост за САЩ.

Новото съзвездие "драматично ще увеличи способността на космическите сили да проследяват в орбита противникови спътници, които биха могли да маневрират около или в близост до нашите сателити“, казва Сара Минейро, бивш водещ служител в стратегическия подкомитет на Комитета по въоръжените сили на Камарата на представителите, който наблюдава космическите програми .

Граплинг сателити

Silent Barker се занимава с ограниченията на системите за наблюдение на земята или в по-ниска орбита и позволява на САЩ "наистина да разберат какво се случва там горе в космоса“, обяснява тя.

В годишната си оценка на заплахата тази година Службата на директора на националното разузнаване заяви, че Китай разполага с оръжия, предназначени за унищожаване на сателити на САЩ и съюзниците и "контракосмическите операции ще бъдат неразделна част от потенциалните военни кампании на НОАК“, имайки предвид Народноосвободителната армия на Китай.

Един пример е китайският сателит SJ-21, който беше изстрелян през 2021 г. и по-късно успешно изтегли нефункциониращ китайски сателит на няколкостотин километра в по-висока орбита. Друг китайски сателит, Sijian-17, е оборудван с роботизирана ръка, която "може да се използва за борба с други спътници“, според доклад на Агенцията за отбранително разузнаване от 2022 г.

В показания в Конгреса през март, генерал Джеймс Дикинсън, ръководител на Космическото командване на САЩ, посочи, че SJ-21 "ясно може да служи в противокосмическа роля и да изложи на риск нашите геосинхронни сателити.“ SJ-21 е типът сателит, който Silent Barker ще проследява, докато обикаля, за да "открива или засича нови обекти“, казват от Космическите сили.

От там не уточняват колко сателита ще съставляват съзвездието Silent Barker, освен, че ще участват "множество космически апарати“.

Наблюдението от космоса разширява наземните сензори и "преодолява ограниченията на наземните сензори, като осигурява навременно 24-часово събиране на сателитни данни за времето“, казват още от Космическите сили на САЩ. Наземните сензори на обекти в геосинхронна орбита "са ограничени от разстояние, география и време“, но "Silent Barker ще преодолее пропуските в наблюдението“.