Президентът на Либерия Джордж Уеа призна поражението си от опозиционния кандидат Джоузеф Боакай след оспорван балотаж на изборите за държавен глава в страната, съобщава CNN.

Уеа, бивша футболна звезда и носител на Златната топка за 1995 година, се обади на Боакай, след като Националната избирателна комисия на страната публикува предварителни резултати в петък.

Боакай, 78-годишен бивш вицепрезидент на Либерия, спечели 51% от гласовете, след като окончателните резултати бяха отчетени от избирателната комисия във вторник.

В обръщение към нацията Уеа заяви: "Резултатите, обявени тази вечер, макар и не окончателни, показват, че посланик Джоузеф Н. Боакай е в преднина, която не можем да надминем. Затова преди няколко минути разговарях с новоизбрания президент Джоузеф Н. Боакай, за да го поздравя за победата. Тази вечер, когато признаваме резултатите, нека също признаем, че истинският победител от тези избори е народът на Либерия“.

Балотажът беше предизвикан, когато Уеа, на 57 години, спечели победа в по-ранните избори през октомври с разлика от само 7000 гласа пред своя политически съперник Боакай. Той обаче не достигна необходимия праг от 50%, необходим за категорична победа.

Уеа искаше да бъде преизбран за втори шестгодишен мандат след бурен първи мандат, опетнен от корупционни скандали и обвинения в лошо управление.

Той беше похвален за това, че веднага призна, че е осигурил мирно предаване на властта - важен крайъгълен камък в крехката демокрация на Либерия, която премина през гражданска война и предишни лидери бяха убити на поста.

През последните години имаше и поредица от преврати в Западна и Централна Африка.

Президентът на Нигерия Бола Тинубу беше сред първите, които поздравиха новоизбрания президент, като същевременно похвалиха "превъзходния пример, чистия патриотизъм и държавническото мислене на Уеа. Той се противопостави на стереотипа, че мирните преходи на властта са невъзможни в Западна Африка“, се казва в изявление на президентството на Нигерия.

Припомняме, че Уеа прекара 14 години в клубове във Франция, Италия и Англия. Арсен Венгер го доведе за първи път в Европа, като го взе в Монако през 1988 г. Уеа се премести в Пари Сен Жермен през 1992 г., където те спечелиха Лига 1 през 1994 г. и стана голмайстор на Шампионската лига на УЕФА 1994–95. Той подписва с Милан през 1995 г., където прекарва четири успешни сезона, печелейки Серия А два пъти. Той се премести във Висшата лига към края на кариерата си и имаше периоди в Челси и Манчестър Сити, като спечели Купата на Англия със "сините“, преди да се върне във Франция, за да играе за Марсилия през 2001 г. Той приключи кариерата си с Ал Джазира през 2003 г. FourFourTwo определи Уеа за един от най-добрите играчи, които никога не са печелили Шампионската лига на УЕФА.