Нощта в Косово и Метохия премина спокойно, но сръбската провинция е блокирана, напрегнатата обстановка остава. Това съобщи в неделя сръбската национална телевизия РТС.

Телевизионният канал отбелязва, че северната част на Косово е блокирана както от граждани на барикадите, така и от полиция. Забранява се пътуването с автомобили и преминаването пеша през ГКПП "Ярине" и "Бърняк". Нощта на барикадите е преминала спокойно, но напрегнато, подчертава каналът.

През нощта на няколко пъти се е чула стрелба, но няма обективна информация за стрелците, както и информация за жертвите. Косовският портал Kosovo Online съобщава, че в момента ситуацията е спокойна.

По-рано бившият сръбски полицай Деян Пантич беше задържан на ГКПП Ярине. В отговор сръбското население блокира с барикади преминаването по магистралата в няколко населени места в близост до пункта и излезе на протест. На барикадите бяха изтеглени патрулите на мисията на Европейския съюз в Косово, както и служители на международната мисия под егидата на НАТО в Косово и Метохия.

Сръбският кабинет на министрите нарече задържането на Пантич "опит за отмъщение и сплашване на сръбското население" в региона.