Норвежката полиция е разположила системи за откриване на БПЛА на нефтени и газови платформи, съобщи местният вестник VG.

Според изданието системите за проследяване на дронове са били разгърнати след "многократни“ доклади на очевидци, забелязали безпилотни летателни апарати в зоните за сигурност на норвежките нефтени и газови платформи. На свой ред началникът на националната полиция на страната Мари Бенедикт Бьорнланд поясни пред вестника, че нито един от тези случаи все още не е потвърден. В същото време тя подчерта, че ведомството не възнамерява да разкрива по-подробна информация от съображения за сигурност.

 "Няма да коментираме броя или самоличността на хората, които управляват оборудването, поставено там от полицията... Не искаме да кажем нищо повече, тъй като може да има и недоброжелатели“, добави Бьорнланд.

Освен това VG цитира данни, публикувани по-рано от изданието Stavanger Aftenblad, според които служителите на реда са получили най-малко шест доклада за дронове в зоните за сигурност на нефтени и газови платформи. Югозападното полицейско управление на страната разследва инцидентите.