Норвежката полиция обяви, че миналата седмица е арестувала общо шестима руснаци по подозрение за незаконно фотографиране на секретни съоръжения, предава Reuters, като уточнява, че двама от тях са притежавали дронове.

Норвегия засили сигурността през последните седмици след редица инциденти с наблюдения с дронове в близост до нейната петролна и газова инфраструктура и в отговор на предполагаемия саботаж по двата газопровода "Северен поток“.

"Виждаме последиците от новата ситуация със сигурността в Норвегия“, каза министърът на правосъдието Емили Енгер Мел на пресконференция, като призна, че "не можем да изключим и други подобни случаи“.

Миналата седмица полицията съобщи, че е арестувала мъж с руско-израелско гражданство на граничен контролно-пропускателен пункт. Той е имал дронове в автомобила си. Друг гражданин на Руската федерация бе заловен, докато управлява дрон. Разследването показа, че в допълнение той притежава камери на летище в арктическия град Тромсо.

Изявление от полицията на окръг Нордланд в понеделник разкри по-ранните арести на трима мъже и една жена на 11 октомври. В текста се казва, че от колата им са били иззети камери и голям снимков материал, но не са открити дронове.

На 14 октомври съд даде разрешение на полицията да задържи четиримата заподозрени в ареста за срок от една седмица.