Норвегия ще даде своя принос в подкрепа на Украйна и ще отдели 150 милиона крони (повече от 14,5 милиона евро) в подкрепа на инициативата на Европейския съюз за обучение на украинската армия. Това се казва в изявление на правителството на кралството, цитирано от РИА Новости.

"ЕС създаде мисия за обучение на украински войници. Норвегия ще предостави около 150 милиона норвежки крони в подкрепа на тази инициатива", става ясно от разпространеното съобщение.

Министърът на отбраната на страната Бьорн Арилд Грам отбеляза, че Украйна зависи от подкрепата на други страни, включително за получаване на достатъчно количество оръжия.

"Норвегия предостави значителна подкрепа и ще продължи да допринася под формата на дарения на военно оборудване“, подчертава министърът в изявление.

Според Министерството на отбраната на Норвегия първоначално ЕС възнамерява да обучи 15 000 души. Осло ще допринесе, като подкрепи бюджета на мисията за обучение с около 150 милиона норвежки крони чрез Европейския фонд за мир (EPF). Норвегия също ще финансира частично полева болница, дарена от Естония на Украйна, както и пет военносанитарни автобуса.