Украйна ще получи еквивалента на почти 191 милиона евро от Норвегия за закупуване на природен газ през следващата зима, съобщава германският вестник Die Zeit, като пояснява, че министърът на финансите на скандинавската страна Тригве Слагсволд Ведум подписа съответното споразумение в Осло. Подкрепата от два милиарда норвежки крони ще бъде предоставена чрез Европейската банка за възстановяване и развитие. Украйна изрично е поискала от Норвегия подкрепа за снабдяването с природен газ тази зима, каза Ведум, според изявлението, разпространено от Осло.

Министърът на външните работи на Норвегия Аникен Хуитфелд на свой ред заяви, че Русия "използва енергията като оръжие и се насочва към критична инфраструктура, за да сломи съпротивата на Украйна".

Украинският премиер Денис Шмигал потвърди безвъзмездната помощ за покупки на природен газ в Telegram. По думите му в момента Украйна разполага с 14 милиарда кубически метра природен газ в хранилищата си, което е достатъчно за отоплителния сезон. "В същото време ние ще натрупаме допълнителни ресурси в лицето на руски атаки срещу нашата критична инфраструктура“, поясни Шмигал.