Норвегия засили сигурността във всичките си съоръжения в петролни и газовия сектор, за да се предпази от възможен саботаж, след като редица държави определиха течовете от двата газопровода "Северен поток“ като резултат от целенасочена атака, предава Reuters.

Военен експерт предупреди, че сигурността на петролния сектор на скандинавската страна, сега най-големият доставчик на природен газ в Европа и водещ световен доставчик на петрол, може да се окаже твърде слаба.

Синдикатите на заетите в сектора се опасяват, че подобни атаки може да бъдат извършени и срещу норвежки съоръжения, включително офшорни платформи.

"Трябва да видим доказателство, че правителството и компаниите предприемат мерки за повишаване на сигурността в морето, може би чрез разполагане на военни кораби“, цитира агенцията думите на председател на един от синдикатите в страната.

НАТО и Европейският съюз подчертаха необходимостта от защита на критичната инфраструктура и предупредиха за "решителен и съвместен отговор“ в случай на атака.

 "Норвежкото правителство трябва да осъзнае, че най-важният стратегически обект в цяла Европа сега е вносът на енергия или газ от Норвегия“, заяви Тор Ивар Стрьомен, старши преподавател в Кралската норвежка военноморска академия, пред Ройтерс.

"Ако тези доставки бъдат намалени или спрени или съкратени с голямо количество, това ще доведе до пълномащабна енергийна криза в Европа“, допълни той.

Норвегия има над 90 петролни и газови находища, повечето от които са свързани с мрежа от газопроводи, простиращи се на около 9000 км. Equinor (EQNR.OL), най-големият доставчик на газ в Европа, заяви в сряда, че е засилил мерките за сигурност на своите инсталации.

Все пак министър-председателят на страната Йонас Гар Стоере увери пред NTB, че не вижда конкретна заплаха срещу офшорния нефтен и газов сектор на Норвегия и не е поискал военна помощ от съюзниците.

Стрьомен не е много съгласен. "Никога не можете напълно да предотвратите саботаж срещу 8800 километра тръбопроводи, това е невъзможно“, каза той, но добави, че съгласуваните действия може поне да затруднят действието на потенциалните саботьори.