Норвегия не носи отговорност за хората на борда на кораби на неправителствени организации, плаващи под нейния национален флаг. Това подчерта посланикът на скандинавската страна в Рим, след като Италия призова Осло и Берлин да поемат отговорността за почти 1000 мигранти, блокирани в Средиземно море, съобщава Reuters.

Три кораба, включително плаващите под норвежки флаг Ocean Viking и Geo Barents, са в морето край Италия повече от седмица в очакване на разрешение от новото правителство в Рим да акостират. Всички искания досега са отхвърлени.

"Норвегия не носи отговорност съгласно конвенциите за правата на човека или морското право за лица, взети на борда на частни кораби под норвежки флаг в Средиземно море“, каза посланик Йохан Вибе в изявление до агенцията.

Отговорът дойде, след като миналата седмица Италия изпрати писма до посолствата на Германия и Норвегия, в които подчерта, че кораби на неправителствени организации, плаващи под техните флагове, не спазват европейските правила за сигурност и подкопават борбата срещу нелегалната имиграция.

Германското посолство на свой ред призова Италия да окаже бърза помощ, заявявайки, че корабите на НПО имат важен принос за спасяването на животи в морето.

А в своя отговор Норвегия каза, че "основната отговорност за координиране на работата за осигуряване на безопасно пристанище за бедстващите в морето е на държавата, отговорна за зоната за търсене и спасяване, където е оказана такава помощ“.

"Съседните крайбрежни държави също носят отговорност по подобни въпроси“, се добавя в изявлението на посланика.

Двата кораба под норвежки флаг са с повече от 800 души на борда и в момента остават край бреговете на Сицилия, докато плаващият под германски флаг Humanity 1 е със 179 души на борда, включително повече от 100 непридружени непълнолетни.

В четвъртък организацията SOS Mediterranee, която управлява Ocean Viking, обяви, че е помолила Гърция, Испания и Франция да помогнат, тъй като Италия и Малта не са отговорили на нейните искания за акостиране.

Френският вътрешен министър Жералд Дарманин заяви пред RMC-BFMTV, че спорд международното право Италия трябва да приеме мигрантите, но добави, че Париж и Берлин са готови да предложат помощ.

"Казахме на нашите италиански приятели, заедно с нашите германски приятели, че сме готови да приемем, както сме правили в предишни случаи, някои от жените и децата, така че Италия да не е сама в приемането им“, обяви Дарманин.

Броят на мигрантите в Италия се е увеличил през последната седмица, като повече от 6200 души са пристигнали от 27 октомври насам в сравнение с 1400 през същия период на 2021 г., показват правителствени данни.