Норвегия председателства Арктическия съвет вместо Русия. Москва оглавяваше този орган две години, но след началото на войната работата му беше спряна. Това съобщава РБК-Украйна, като се позовава съобщение на Арктическия съвет.

"Арктическите държави излязоха с изявление, в което признаха историческата и уникална роля на Арктическия съвет за конструктивно сътрудничество, стабилност и диалог между хората в Арктическия регион. Изявлението потвърждава техния ангажимент към работата по защита и укрепване на Арктическия съвет“, гласи съобщението.

След началото на войната на Русия срещу Украйна членовете на Арктическия съвет преустановиха сътрудничеството с Москва. Около една трета от 130-те проекта също бяха прекратени.

Норвегия заяви, че контактите с Русия ще останат на ниво държавни служители, а не на най-високо политическо ниво.

"Политическият контакт с Русия е невъзможен, но ние, както и преди, ще бъдем предвидими в отношенията си с Русия в Арктическия съвет“,  е заявил норвежкият външен министър Аникен Хюитфелт.

Арктическият съвет е междуправителствен форум на високо ниво, който се занимава с проблемите на арктическите страни и коренното население на Арктика.

Съветът има 8 страни-членки: Канада, Дания, Финландия, Исландия, Норвегия, Русия, Швеция и САЩ, както и редица страни наблюдатели.

В края на март беше съобщено, че Норвегия е в "конструктивен процес“ с Русия за осигуряване на прехвърлянето на председателството на Арктическия съвет. Работата на междуправителствения орган беше спряна след руската инвазия в Украйна.