Нивото на водата по улиците на град Новая Каховка започва да намалява, предава РИА Новости, като се позовава на съобщение в Telegram от местните власти.

След взривяването на Каховската водноелектрическа централа нивото на придошлите води в града бе близо 11 метра, припомня агенцията.

"Нивото на водата по наводнените улици на Нова Каховка започна да спада“, се казва в съобщението на властите.

Руснаците твърдят, че обстрел от киевската армия е довел до разрушаването на Каховската водноелектрическа централа. Предполага се, че ударът е нанесен от РЗСО "Олха“. Според ръководителя на администрацията на градския район Новокаховск Владимир Леонтиев, клапите на язовира са били разрушени, но самият язовир не е повреден.Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков коментира, че целта на военните на Киев е била да прекъсне доставките на вода за Крим.

На свой ред украинските власти обвиняват руснаците за взривяването на централата. Началникът на кабинета на украинския президент Андрий Йермак определи разрушаването на язовира Нова Каховка за "екоцид“ и увери, че Русия ще бъде наказана за действията си на международно ниво.