Нивото на водата в Каховския резервоар към четвъртък вечерта е 12,5 м, което е по-ниско от така наречената "мъртва точка" от 12,7 м. Това съобщава главният изпълнителен директор на "Укрхидроенерго" Игор Сирота, цитира "Интерфакс-Украйна".

"Нивото вече е 12,5 м. Това е по-ниско от "мъртвата“ точка от 12,7 м, когато вече не можем да изтегляме вода в населените места и за АЕЦ“, е заявил той.

Според него най-вероятно е спадът на водата да спре на ниво от около 3 метра.

"Ако язовирът в долната част бъде разрушен до основата, дълбочината на резервоара ще бъде не повече от три метра, а ширината му ще намалее от 3,5 км, колкото беше преди експлозията, до 1-1,2 км., тоест ще се върне в Днепър, както беше преди изграждането на самия резервоар“, е обяснил хидроенергетикът.

"Ако сега резервоарът спада с 1 м на ден, това ще продължи още седем до осем дни“, е отбелязал Сирота.

Той е отбелязал, че половината от станцията вече е изцяло под вода. Земната вложка между шлюза и станцията също вече е под вода и е подложена на ерозия.

Генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси заяви по-рано пред Sky News, че "съществува риск и Запорожката АЕЦ може да остане без "основна“ вода, необходима за охлаждане на шестте му реактора, която се доставя от резервоара на Каховка и езерата.

В най-лошия сценарий, без охлаждане "ще рискувате ядрен срив там с трагични екологични последици", е заявил той.

"Със сигурност има опасност, може би след няколко седмици или месец, но трябва да се направи нещо. Не искаме да създаваме паника, но ситуацията е сериозна, защото обикновено трябва да имате гарантирано количество вода, циркулиращо в тези реактори", е допълнил Гроси.