Нивото на река Урал в руския регион Оренбург се е повишило над десет метра, заяви областният управител Денис Паслер на среща с ръководителя на Министерството на строителството Ирек Файзулин и местните жители, предава РИА Новости.

"Току-що беше съобщено, че водата в Оренбург е надхвърлила границата от десет метра“, каза той.

Както поясни в сряда кметът на Оренбург Сергей Салмин, всички най-опасни нива вече са превишени, но водата продължава да се покачва. Към 11:00 часа българско време нивото на река Урал е било 996 сантиметра, като спрямо 7:00 часа българско време се е повишило с 18 сантиметра.

Нивото от 930 сантиметра се счита за критично.

В Оренбург са наводнени 2392 парцела и 1910 къщи, евакуирани са 865 души.

Регионите на Южен Урал са изправени пред безпрецедентни наводнения тази година. Най-трудно е положението в Оренбургска област. В петък, 5 април, язовирната стена, която защитаваше Орск от река Урал, се скъса. Властите извършиха масова евакуация на жители от Стария град.

В региона е въведено извънредно положение от федерален мащаб. Според регионалното правителство щетите от наводнението могат да възлязат на 21 милиарда рубли.

Извънредното положение е в сила и в Курганската и Тюменската области. Нивото на водата в река Тобол, според прогнозите на Росхидромет, ще надхвърли 11 метра. В някои общини е започнала превантивна евакуация на населението.

Властите на съседен Казахстан твърдят, че настоящите наводнения са най-големите за последните 80 и повече години, а в някои региони на страната е обявено извънредно положение.