"Интернационализацията на турските провокации дава плодове“, изтъкна министърът на външните работи на южната ни съседка Никос Дендиас в интервю пред гръцкото издание "Параполитика“.

Министърът добави, че сега Атина "получава подкрепата на нашите партньори в значителна степен, които в сравнение с миналото разбират повече нашите позиции, както и предизвикателствата, пред които сме изправени“.

Той отбеляза, че "политическият климат в европейските столици, във Вашингтон и другаде се е променил радикално, нещо, което не беше самоочевидно преди 2 или 3 години“ и поясни, че "в допълнение към вербалните изявления, имаме писмени ангажименти, споразумения със стратегически партньори, които ни укрепват срещу всяка заплаха“.

В последните писма, изпратени от Дендиас до ООН, НАТО и ЕС, той обяснява, че "дори не е трябвало да стига толкова далеч, за да развие аргументите на Гърция, тъй като възмутителните изявления на турски официални лица, които цитирахме, представляват пряко доказателство, че те го правят, няма нужда от допълнителни коментари [от Гърция]“.

Гърция "изпраща послание за отговорност и подчертава рисковете за регионалната стабилност и сигурност“, подчертава той

Гръцкото правителство "заяви ясно, че няма да остави нито едно предизвикателство без отговор“, добави Дендиас и посочи, че Гърция през 2020 г. е започнала кампания за интернационализиране на "турските провокации и агресивни действия“, "призовавайки партньорите и съюзниците на Гърция в ЕС, НАТО и ООН да осъдят неправомерното поведение на Анкара и да заемат ясна позиция“.

Що се отнася до факта, че Турция отказва да наложи санкции на Русия, Дендиас попита ЕС и НАТО дали са доволни от това: "В очите на някои съюзници и ООН, Турция, поради нейната роля в постигането на сделка за износа на зърно от Украйна - с толерантността на Русия - увеличи геополитическото си значение - но това не я оправдава (...) [Турция] е рай за руските олигарси, както и за лица, на които е забранено да влизат на европейска територия.

През последните няколко месеца, подчерта той, турският износ за Русия се е удвоил, най-голямата руска инвестиция в света е атомната електроцентрала Аккую. Същевременно Турция си доставя руски оръжейни системи като С-400. В резултат на това Анкара е извадена от програмата за F-35, има възможност за нови санкции, а Конгресът на САЩ се противопоставя на модернизацията на турските F-16. За разлика от нея, Гърция има достъп до всички американски [отбранителни] системи, които иска“, подчерта първият дипломат на Атина.