Гърция иска да има конструктивен диалог с Турция, основан на международното право, но нейният съсед в Егейско море трябва да спре безпрецедентната ескалация на провокации. Това заяви министърът на външните работи на Гърция Никос Дендиас в интервю за атинския ежедневник Proto Thema.

Двете страни са съюзници в НАТО, но същевременно са исторически врагове, отбелязва изданието, като припомня, че са в противоречие от десетилетия насам по редица въпроси, включително за границите на континенталните шелфове, полетите в Егейско море и разделения остров Кипър.

"От Турция зависи да избере дали ще стигне до такъв диалог или не, но основната съставка трябва да бъде деескалация“, подчерта първият дипломат на Атина.

Миналия месец Европейският съюз изрази загриженост относно изявленията на турския президент Тайип Тайип Ердоган, който обвинява Гърция в нарушение на демилитаризирания статут на острови в Егейско море. Той предупреди, че Турция е готова да "направи каквото е необходимо“, когато му дойде времето.

"Отговорният за деескалацията е този, който причинява ескалацията, което в случая е Турция“, категоричен бе Дендиас.

Турция рязко е увеличила нарушенията на гръцкото въздушно пространство, каза Дендиас пред вестника, добавяйки, че поведението й изглежда обслужва "ревизионисткия разказ“, който тя насърчава последователно.

Съгласно думите на Дендиас, твърденията на Турция, че Гърция не може да бъде равностоен събеседник - дипломатически, политически и военно, нарушават основното правило на външните отношения – принципа за равенство между нациите.

"Това е обиден подход, който класира различни държави като повече или по-малко равни“, каза Дендиас.