Следите от терористичната атака в "Крокус Сити Хол“ водят до украинските специални служби, заяви секретарят на руския Съвет за сигурност Николай Патрушев. Според него зад атаката стоят САЩ, които контролират украинските власти и са създали групировката "Ислямска държава“, пише "Коммерсанть“.

"Опитват се да ни наложат, че терористичният акт е извършен не от режима в Киев, а от привърженици на радикалната ислямска идеология, вероятно членове на афганистанския клон на ИД“, заяви Патрушев в Астана на 19-ата годишна среща на секретарите на Съвета за сигурност на ШОС.

"Много по-важно е обаче бързо да се установи кой е клиентът и поръчителят на това жестоко престъпление. Следите водят до украинските специални служби. Но всички добре знаят, че режимът в Киев не е независим и е напълно контролиран от САЩ. Трябва също така да се има предвид, че ИД, Ал-Кайда и други терористични организации са създадени от Вашингтон“, добави Патрушев.

Той отбеляза още, че извършителите на терористичната атака са били задържани при опит да се приближат до руската граница, където според него се е подготвял прозорец за преминаване в Украйна. Патрушев определи като неадекватна реакцията на украинския президент Володимир Зеленски, който обвини руските власти за терористичната атака. Според него е показателно също, че веднага след атаката САЩ са започнали "активно да пропагандират тезата за неучастието на Украйна“.

Терористичната атака в "Крокус Сити Хол“ се случи вечерта на 22 март, малко преди началото на концерта на групата "Пикник“. Загинаха 144 души, а 551 посетители на комплекса бяха ранени. Ислямска държава пое отговорност за атаката. Американските разузнавателни агенции говорят за участието на групата. Президентът Владимир Путин заяви, че терористичната атака е извършена от радикални ислямисти. В същото време ръководителят на ФСБ Александър Бортников допусна, че САЩ, Великобритания и Украйна могат да бъдат замесени в терористичната атака.