Секретарят на Съвета за сигурност на Русия Николай Патрушев заяви, че руските власти не воюват с обикновените украинци, няма омраза към тях по подразбиране. Това каза той в интервю за "Аргументи и факти". Едновременно с това той заяви, че е "неизбежно украинските ненонацисти да понесат наказание“.

"Неонацистките престъпници, които вилнеят в Украйна през последните години, неизбежно ще бъдат наказани“, каза ръководителят на Съвета за сигурност на Руската федерация.

Патрушев подчерта, че традициите на украинския народ са близки на жителите на Русия и не могат да бъдат отделени от културата на украинците. Той посочи като пример Крим, където украинският език остава един от държавните езици.

"В много градове продължават да работят украински културни центрове, украински ансамбли за песни и танци. В южната част на Далечния изток, като се има предвид големият дял на мигрантите от времето на Столипин, значителен брой жители смятат културата на украинския народ за родна“, обясни Патрушев.

По-рано Патрушев каза, че много украинци са разбрали, че Западът воюва с Русия чрез техните ръце. Но украинците, въпреки разбирането си, се страхуват да говорят за това.

Патрушев каза още, че САЩ в Украйна практикуват техниката на разделяне на един народ.