Трябва да имаме предвид, че ограничено военно присъствие на Сърбия на територията на Косово има в Брюкселското споразумение. Това каза в предаването  "Това е България" на Радио "Фокус" Николай Коев, дългогодишен кореспондент на БТА в Сърбия. В това споразумение има определени точки и 4 основни постановки, в които се разяснява при какви условия, при какви обстоятелства всъщност би могло това да се случи, поясни Коев.

"Там се говори за непосредствена заплаха, за природни бедствия и прочие и ако внимателно се взрем в тези квалификации от Брюкселското споразумение, мисля че сега не би се намерил конкретен повод за изпращането на ограничен контингент сръбски части в Косово. На мен все ми се струва, че има едни вметнати думички в заявлението на г-н Вучич, президентът на Сърбия, той каза: "Ако е необходимо“. Ако е необходимо, в четвъртък би трябвало да се вземе това решение на правителството, той така го анонсира. На мен ми се струва, че до това няма да се стигне, защото първо трябва да се изпрати искане до главнокомандващия на КейФОР, той трябва да разреши влизането на този ограничен контингент. Трудно ми е да повярвам, че такова разрешение ще бъде получено, но по-склонен съм да мисля, че до това няма да се стигне, освен ако междувременно не се стигне до някаква тежка или провокация или тежък инцидент, който да стимулира процеса и да го направи неуправляем", каза Коев.

Той остава с впечатлението, че едната и другата страна използват ситуацията заради отложените изборите. "Може би местните сърби са били готови да излязат на барикадите поради отлагането на изборите. Въпреки това, нямам усещането, че ситуацията е вече съвсем близко до точката на кипене. Дано не греша. И няма да се стигне до изпращане на сръбски части. Защото това би означавало доста сложна  конфронтация, вече увличане на миротворческия контингент там. Знаете, че това са официални институции и на НАТО, и на Европейския съюз. Т.е. става много сложно, комплексно. Тогава вече и Сърбия ще изпадне в едно затруднено положение, разбира се, и косовските институции. Все пак аз се надявам да бъде даден ход на дипломацията", добави Коев.