Бившият премиер на Република Северна Македония Никола Груевски сподели във Фейсбук публикация на "ОМО Илинден-Пирин“, коментирайки, че всеки умен (български) политик след четири национални бедствия ще се запита дали няма грешно отношение към македонския въпрос, предава скопският телевизионен канал "Сител“.

"Всеки умен политик в България след четирите национални бедствия, както техните историци наричат ​​двете балкански и двете световни войни за България, в които България влезе във всички тях заради Македония, би се запитал дали нещо не им е наред, може би в отношение към македонския въпрос и политиката на България спрямо Македония. И дали същата политика към Македония ги води към пета национална катастрофа, след която окончателно или в много дългосрочен план ще загубят македонците като близък и приятелски народ и съсед, колкото и да продължи това малтретиране до влизането на Македония в ЕС?“ – пише политикът.

"Съпротивата или омразата, както я наричат, си има причина. Не може само македонците да са виновни за това, че не се чувстват българи и не смятат, че техните предци са били българи до 1944 г., говорели са български език и са имали българска история. България трябва обективно, безпристрастно и с политици, анализатори и историци с "хладна глава“ да преосмисли участието си в тази кауза. Колкото и да е политически неудобно в момента за политиците от източната ни съседка, толкова е стратегически важно за тях и е необходимо вместо да се използва сила чрез механизмите на ЕС, да се използва повече мъдрост и човечност“, заяви Груевски във Фейсбук.