В България има консенсус за отричането на македонския език и култура, а правителството на СДСМ в Скопие се отнася "много меко“ към ситуацията, като си налага автоцензура и внимава какво говори и какви стъпки предприема. Това подчерта бившият министър на външните работи на югозападната ни съседка Никола Димитров в гостуване за предаването "Темата на деня“ на скопската телевизия "Сител“.

"В България има консенсус по отношение на отричането на македонската идентичност, на македонския език и ние с право сме обидени. Но това не беше достатъчно, та дори се появиха и български клубове със спорни имена в Битоля и Охрид. А ние си налагаме автоцензура и внимаваме какво говорим и какви стъпка предприемаме“, коментира Димитров.

По думите му промените в Конституцията на Северна Македония трябва да бъдат обвързани с членството на страната в Европейския съюз, ако "се държим като държава, а не като нечия провинция“. Бившият първи дипломат на РСМ допълни, че е недопустимо страна-членка на ЕС да обяви македонския език за диалект на българския.

"Още тогава казах, за съжаление времето напълно потвърди, че това, което ще се случи, ще бъде натиск върху македонската страна. Ние ще бъдем обвинявани, защото правителството обяви и обеща нещо, което не може да изпълни, няма мнозинство от две трети. При това го направи, без да прави определени консултации“, подчерта още Димитров.

"Ако действаме като държава, а не като нечия провинция, влизането в сила на тези промени в Конституцията ще бъде обвързано с членството в ЕС, така че българската страна да има някакъв интерес наистина да станем член на Общността. Второ, ако историческата комисия се преплита с европейските процеси и ако двустранният въпрос стане европейска тема, то и формата трябва да стане европейска. И накрая, трето, тази обида от страна-членка, че нашият език е изкуствен и диалект на техния език, нека по-големите страни-членки и всички останали да излязат и да кажат, че македонският език е част от богатството на европейските езици ​​и че очакват с нетърпение деня, в който той ще стане един от официалните езици на ЕС след присъединяването ни“, призова още Димитров.