Властите на Никарагуа обявиха посланика на Европейския съюз в страната Бетина Мушайт за персона нон грата и наредиха нейното експулсиране от страната, съобщава вестник Presta.

Изданието припомня, че миналата седмица от трибуната на ООН представители на ЕС призоваха властите на латиноамериканската държава да освободят политическите затворници и да "върнат демокрацията на никарагуанския народ".

"ЕС призовава никарагуанските власти да спазват собствените си ангажименти, конституцията на Никарагуа и международните норми и закони за правата на човека“, заяви миналата седмица делегацията на ЕС в речта си в ООН.

"Никарагуанските власти трябва да прекратят репресиите, включително репресиите срещу политически опоненти, духовенството, независимите медии, гражданското общество и защитниците на правата на човека“, подчертаха още от ЕС в ООН.

Новината за изгонването на дипломата бе потвърдена пред Presta от европейски дипломатически източник. Офисът на делегацията на ЕС все още очаква официално уведомление, след като посланикът е информиран с вербална нота от служител на външното министерство в Манагуа.

Мушайт пое поста през септември 2021 г. По-рано тя ръководеше делегацията на ЕС в Йемен и Либия.