Според финландският президент Саули Нийнистьо Финландия и Швеция ще бъдат приети в НАТО до юли, като САЩ трябва да окажат натиск върху Турция да одобри кандидатурите им за членство, заяви той в интервю за финландската информационна агенция STT.

"Ако това не се случи до срещата във Вилнюс, защо трябва да се случи след това?“ подчерта Нийнистьо.

НАТО изисква единодушно одобрение от своите съществуващи членове, за да приеме нови. Турция и Унгария са единствените държави в 30-членния военен съюз, които не са официално одобрили присъединяването на Швеция и Финландия.

Докато Унгария обеща да направи това през февруари, Турция не е изразила желание да ратифицира присъединяването на двете страни в скоро време. Ниинистьо изтъкна, че окончателното турско решение зависи от президента на държавата Реджеп Тайип Ердоган.

"Мисля, че при никакви обстоятелства той няма да позволи да бъде повлиян от обществен натиск“, заяви Нийнистьо. "Но ако нещо се отвори по време на двустранните преговори между Турция и САЩ, това може да окаже влияние."

Турция въздържа одобряването на членството на Швеция и Финландия в НАТО, след неотдавнашната поредица от демонстрации в Стокхолм на активисти, които изгориха Корана пред турското посолство и обесиха чучело на Ердоган.

Нийнистьо отбеляза, че Финландия и Швеция са чули много окуражаващи изявления от НАТО миналата пролет – скандинавското дуо е заявило намерението си да се присъедини към НАТО през май – за плавен и безболезнен напредък на членството. Той подчерта, че това не се е случило и добави, че забавянето не е само главоболие за двете страни кандидатки.

"Виждам, че това вече се превърна в проблем за НАТО. Очевидно страните от НАТО също бяха изненадани“, изтъкна Нийнистьо.