Нидерландският апелативен съд нареди на правителството да блокира доставката на части за изтребители F-35 за Израел поради опасения, че те се използват за нарушаване на международното право, предаде BBC.

Съдът застана на страната на правозащитните групи, които твърдят, че частите, предоставени от нидерландски склад, са допринесли за нарушаване на закона от страна на Израел в Газа.

Израел отрича да е извършвал военни престъпления.

Ръководеното от ХАМАС министерство на здравеопазването в Газа твърди, че за малко повече от четири месеца са били убити над 28 100 палестинци.

Израел започна операциите си в Газа, след като на 7 октомври около 1200 души бяха убити от ХАМАС, който също така взе 253 души за заложници.

"Безспорно е, че съществува ясен риск изнесените части за F-35 да бъдат използвани за сериозни нарушения на международното хуманитарно право", заявява Апелативният съд в Хага.

"Израел не взема предвид в достатъчна степен последиците за цивилното население, когато извършва нападенията си", допълва съдът.

Нидерландското правителство трябва да изпълни заповедта в срок от седем дни, но решениет може да бъде обжалвано пред Върховния съд.

Делото срещу Израел е заведено от няколко групи, включително нидерландския филиал на Oxfam, през декември.

Това стана, след като нидерландското правителство реши, че лицензът за износ на части за F-35 за Израел може да продължи въпреки израелската обсада на Газа.

Преди това съд от по-ниска инстанция постанови, че износът им е преди всичко политическо решение и че съдиите не трябва да се намесват, въпреки че според него е вероятно F-35 да са допринесли за нарушаване на законите на войната.

Притежаваните от САЩ части за F-35 се съхраняват в склад в Нидерландия и след това се изпращат в други държави, включително Израел.

В отделен случай миналия месец върховният съд на ООН нареди на Израел да предприеме всички мерки за предотвратяване на геноцидните действия в Газа.

Заповедта на Международния съд (МС) в Хага бе издадена, след като Южна Африка поиска от съда да нареди на Израел да спре веднага военните действия до вземането на решение дали Израел е извършил геноцид.

Израел отхвърли обвинението като "напълно неоснователно".